Omega Speedmaster Moonwatch Professional 2021

Omega Speedmaster Moonwatch Professional 2021 – ikonet. 

Det er en liten gruppe forunt å være den første til å gjøre noe, den aller første til å gjennomføre en enorm bragd. Den første til å nå Nordpolen, det dypeste dykket og kanskje et av de største menneskelige bragdene, første menneske på månen. Og med det første menneske kom også den første klokken som ble båret på månen, en Omega Speedmaster. En legende og et ikon var født. En klokke som var barsk nok til å motstå de røffe forholdene som den møtte på måneferden, men som samtidig hadde et så appellerende ytre, var nødt til å bli en suksess. Som ikoner ofte får, fikk også Omega Speedmaster også fort en stor lojal følgerskare. En klokke som er beundret av så mange, med en så lojal følgerskare og sin helt spesielle dag i uken, Speedy Tuesday, må selvsagt også få nyutgivelser og moderniseringer. Uten å miste særpreg og karaktertrekk. 

Omega Speedmaster Moonwach Professional – sammenlignet med tidligere modeller

For mange av dere vil ikke dette komme som noe stor overraskelse, men det er kommet i gang reguler produksjon av en ny Omega Speedmaster Moonwatch Professional. Og i klokkeverden, er dette store nyheter. Vi snakker her om et av de mest ikoniske og respekterte klokkene som noensinne er produsert. Og en klokke som har vært i kontinuerlig produksjon siden 1957. Denne klokken ble laget på et internt mandat om å få laget et solid, presist og vanntett ur som var pålitelig, lett leselig og lett og håndtere i krevende situasjoner. Svært få vil vel være uenige i at Omega Speedmaster svarte godt på den bestillingen. 

Før vi ser på den nye Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer kan det være greit å friske opp hukommelsen litt. Siden den nye modellen ser omtrent identisk ut med den eldre ved første øyekast, men omtrent alt er helt nytt, kan det være nyttig å ta et detaljert kikk på den eldre Speedmaster Moonwatch Professional. 

Frem til sent i 1963 var Speedmaster såkalt straight lugs klokke, uten noe Professional nevnt i navnet. Den 42mm asymmetriske kassen, som vi i dag er blitt så godt kjent med, ble introdusert i 1964 med referansen ST 105.012, sammen med Professional begrepet. Selvsagt og ganske naturlig, dukker ikke navnet «Moonwatch» opp før i 1969 etter Apollo 11 oppdraget og månelandingen.  Den asymmetriske kasseformen, med de spesielle lugsene, beskyttelse for krone og pushere er så å si uforandret siden 1964. Sett bort i fra mindre oppdateringer.

Samme gjelder også visere og skiven, igjen, nesten identiske i dag foruten mindre endringer. Som at den flate skiven har byttet ut trinnskiven og at de nå er begynt å trykke logoen på skiven, men i all hovedsak er stilen og helhetsinntrykket i 2021 omtrent det samme som sent på 60-tallet. Rent bortsett fra at størrelsen har økt fra 39.7mm – 42mm. 

Speedmaster slik vi har kjent den frem til i dag, med referansen 3570.50, har vært i kolleksjonen siden 1996 da Omega lanserte calibre 1861, en utvikling av urverket 861 som kom i 1968. Så en kan si at mekanikken i Speedmaster Moonwatch Professional 3750.50 er mildt sagt prøvd og testet. Det var absolutt på tide for Omega å ta med mer moderne teknologi i denne klokken. Etter mer enn 50 år med lojale tjenester, og selv om det fremdeles er mange som er særdeles glade i 1861 urverket, var det på tide å oppdatere til dagens standard. 

Det viktigste av det nye – Omega Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer 2021

Med alt dette i bakhodet, hva er egentlig nytt. Og hva er egentlig den store forskjellen mellom den nye og den gamle modellen? Vel, uten at det kom som noen stor overraskelse har urverket blitt endret til det nye Co-Axial Master Chronometer Caliber 3861. For det første, som et tegn på utvikling og progresjon har Calibre 3861 26 juveler mot 18 i caliber 1861. En liten økning fra 48 til 50 timers gangreserve og vil i følge Omega gå med en nøyaktighet på 0/+5 sekunder/dag. For første gang vil også Speedmaster kunne tilby hakkende sekunder.

Takket være bruken av antimagnetisk legering og et Co-Axial hemverk med en silisium balansefjær, har Calibre 3861 gjort det mulig å sertifisere hele klokken som en Master Chronometer, Omegas høyeste standard for presisjon, kronometrisk ytelse og antimagnetisme.

Men det var ikke bare en mekanisk oppdatering Omega presenterte da de introduserte Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer, de introduserte også flere visuelle endringer med inspirasjon hentet fra ST 105.012, noe som inkluderer bezel, trykkere, kronen, urskiven og viserne. Så vel som lenken og låsen. Snakker vi store og  invaderende endringer? Slett ikke. Omega har bare jobbet med detaljene, og en Speedmaster ser fremdeles ut som en Speedmaster – heldigvis. Men en kan si at Moonwatch har fått seg en liten «vintage touch».

Det er verdt å merke seg at selv om at selv om Omega Speedmaster Moonwatch Master Chronometer har fått et nytt og forbedret urverk, så bygger selve klokken mindre i høyden. Ganske vesentlig også. Det gjelder både Hesalite modellen som måler 13.6mm nå vs 14,3mm på den tidligere modellen og også på «sapphire sandwich» modellen som måler 13,2mm mot 13.7mm før. En slik endring kan ganske signifikant endre følelsen av en klokke på håndleddet. Så Omega har ikke BARE jobbet med detaljene. 

Tilbake til «trinnskivene»

En av de virkelig nøkkelelementene i de tidligste Speedmasterklokkene – fra 1960 – 1974, var tilstedeværelsen av «trinnskiver». Men fra 1974 og til 2020 var alle Speedmaster Professional skivene, såkalt flate skiver. Men nå, med tanken om å bringe noe av ST105.012 stilen tilbake, har altså omega gått tilbake til trinnskiver.  

Viserne er mye de samme som de eldre modellene, men er verdt å merke seg at sekundviseren er av samme stil som ST105.012.

Ny Lenke og Lås

I tillegg til en helt redesignet urskive, er den nye Speedmaster Moonwatch Professional også oppdatert med et helt nytt design på lenken og låsen. Som vi har sett på de eldre modellene har de 20mm/18mm lenker, de nye nå har en mye mer konisk form som gjør de utrolig behagelige å ha på armen, samtidig som det fremhever den vintage stilen klokken har. Og på den måten komplementerer klokken perfekt. Lenken er også redesignet til å bli satt sammen med fem ledd, der det midterste leddet er smalere enn før, samtidig som leddene er kortere enn tidligere. Det er derfor nå flere ledd på hele lengden av lenken og du får en mer fleksibel, tynnere og lettere lenke enn tidligere. 

Tilgjengelige modeller

Mange vil nok være interessert i å vite at Omega Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer vil komme med en Hestalite modell og en «sapphire sandwich» modell. Hesalite modellen har fullbørstet lenke og baklokk i børstet rustfritt stål. På baklokket kan du lese «THE FIRST WATCH WORN ON THE MOON» og FLIGHT -QUALIFIED BY NASA IN 1965 FOR ALL MANNED SPACE MISSIONS”. Sapphire Sandwich modellen har også “first watch worn on the moon” på baksiden, men den andre inskripsjonen er ikke der. Det Sapphire Sandwich modellen har, er et safirglass som lar deg se gjennom baklokket og nyte det vakre urverket i klokken.

I tillegg til de 4 modellene i Sedna(rosa) eller Canopus(hvitt) gull, kommer den nye Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer i fire modeller i rustfritt stål, akkurat slik som det brukte å være før. Det betyr, to Hesalite versjoner, en med en fullt børstet stål lenke og en med en nydelig nylon reim. I tillegg er det to safir modeller, en med den børstede og polerte lenken og en modell med den klassiske lærreimen med foldespenne. 

Ikonet tilpasser seg det 21. århundre. 

Når et ikon gjør såpass store endringer vil alles øyner være rettet mot de. Har de truffet blink, eller har de bommet grovt? Objektivt, om en ser på fakta og spesifikasjoner, vil det være vanskelig å finne feil. De fleste områder hvor klokken trengte en oppgradering, har fått en oppgradering. Det nye urverket er et kvantesprang inn i det 21. århundre. Når en i tillegg vet at Omega har gjort endringer ved det visuelle, med å ta Omega Speedmaster Moonwatch Professional Master Chronometer mer tilbake til ST105.012 samt gjøre den mer behagelig å ha på håndleddet ved å gjøre den tynnere. Legg til at de har endret lenken til å bli mer behagelig å bære, samt en hel rekke mindre endringer på klokken. Da blir det klart for alle at Omega Speedmaster Moonwatch Professional, Ikonet, er klar for mange flere år.

For hva er vel bedre enn å bære ikonet med dagens teknologi og bestandighet?

BESTILL NÅ

Omega Speedmaster Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph

HESALITE GLASS

SAFIRGLASS

Se alle modeller
Dette innlegget ble postet hos Klokker. For tilgang senere kan du lagre bokmerke.