Kategoriarkiv: zenith

Zenith El Primero: Verdens første selvopptrekkende Chronograph

Et av klokkeverdens mest verdsatte og viktige urverk er Zenith sitt El Primero urverk. Dette fantastiske urverket som revolusjonerte klokkeverden for like over 50 år siden.

For å finne bakgrunnen til dette historisk viktige og stadig aktuelle urverket må vi først tilbake til 1865. Dette var året da Zenith først ble etablert, da som en produsent av lommeur, men skulle i senere tid også produsere armbåndsur av den høyeste kvalitet. Som produsent av urverk kan Zenith derfor vise til en lang og rik historie. Det er også verdt å merke seg at Zenith, innen markedet for eksklusive ur, er en av de svært få som kan kalle seg en manufacture. Dette betyr at de fremstiller alle deler av uret selv. Går en rundt 100 år frem i tid etter etableringen av Zenith skjer det som virkelig plasserte Zenith blant de viktigste produsentene i sveitsisk klokkeindustri.

Utviklingen av El Primero

I 1962 starte Zenith arbeidet med å utvikle et nytt kronografurverk. Tanken var at dette skulle bli verdens første selvopptrekkende(automatiske) kronograf og målsetningen var å ha den klar til selskapets 100-årsjubileum i 1965. Arbeidet med denne kronografen viste seg å være mer komplisert og tidkrevende enn først antatt og det var ikke før i 1969 at El Primero så dagens lys. På dette urverket hadde Zenith virkelig lagt listen høyt og satset ikke bare på å lage verdens første automatiske kronograf, men også verdens mest nøyaktige. Resultatet gjorde ikke de høye målsetningene til skamme. El Primero regnes av mange som et av de beste urverk i historien og har en ikonisk status innen kronografurverk den dag i dag.

En viktig faktor for at El Primero slo så godt an var at det var den første automatiske kronografen på markedet, selv om andre veletablerte merker også jobbet med å utvikle et slikt urverk. Å være først gir deg en fordel, men for å sikre seg den legendestatusen El Primero har fått, måtte det ligge mer bak. Så hva er det som gjør El Primero så unik?

Ved lansering av El Primero hadde en, blant annet, fokusert på nøyaktigheten av urverket, men også en mest mulig nøyaktig tidsvisning. for å oppnå dette gav en urverket en høy frekvens (36.000 vph). Kort og enkelt forklart betyr dette at urverket har en så høy frekvens at sekundviseren kan «tikke» ti ganger pr sekund. Dette igjen gir urverket en teoretisk mulighet til å vise tiden nøyaktig ned til et tidels sekund.  En strålende prestasjon i den dag i dag, men særlig imponerende i 1969. Legg til den relativt lave høyden på urverket og 48 timers gangreserve (mer en mange av samtidens automatiske klokker) og en ser hvorfor Zenith El Primero var banebrytende og forut for sin tid.

Et ikon tåler tidens tann og står seg godt opp mot sammenligninger med andre. Dette gjelder også El Primero. Selv om urverket fra 1969 fremdeles er et usedvanlig godt urverk, så har det skjedd mye i klokkeverden siden den tid. Nyutviklinger og ny teknologi har gjort til at Zenith har kunne gjøre forbedringer på et allerede strålende urverk. El Primero Calibre 400B er fremdeles et Hi-Beat urverk som tikker med en frekvens på 36 000 vph(5hz). Gangreserven på dette urverket er nå minimum 50 timer. Dette urverket med 31 juveler er møysommelig satt sammen og består av 326 komponenter noe som gjør det, ikke bare til et nøyaktig og pålitelig urverk, men også håndverk i ypperste verdensklasse.

Vår forretning på Torgallmenningen er autorisert forhandler av Zenith. Du finner en oversikt over alle lagerførte varer i vår nettbutikk, samt en full oversikt over årets zenith kolleksjon.

Utvalgte modeller

Chronomaster El Primero

Denne Chronomaster modellen har en kasse i rustfritt stål og de 42mm den måler gjør at klokken sitter særdeles godt på de aller fleste håndledd. Videre kommer klokken med et ripesikkert safirglass og en vannbestandighet på 100m. Uret er drevet av det legendariske El Primero urverket, som var det første automatiske urverket med chronograph. Kaliber El Primero 400 B er et Hi-Beat urverk som har en frekvens på 36 000 VpH(5hz) og har en gangreserve på minimum 50 timer. For å øke lesbarheten (til kronografen) har denne klokken en skive med ulike farger til de forskjellige visernes område. Denne skiven har blitt til et ikon i klokkeverden og bærer kallenavnet «tricoloren» i klokkekretser.

Chronomaster El Primero Open

Denne Chronomaster modellen har en kasse i rustfritt stål og de 42mm den måler gjør at klokken sitter særdeles godt på de aller fleste håndledd. Videre kommer klokken med et ripesikkert safirglass og en vannbestandighet på 100m. Tallskiven på dette uret er i en nydelig sølvfarge og har innsyn til det legendariske El Primero urverket, som var det første automatiske urverket med Chronograph. Urverket er et Hi-Beat urverk med frekvens på 36 000 VpH(5hz), 50 timer gangreserve, og består av hele 282 deler.

Chronomaster El Primero Full Open

Denne Chronomaster modellen har en kasse i rustfritt stål og roségull og de 42mm den måler gjør at klokken sitter særdeles godt på de aller fleste håndledd. Videre kommer klokken med et ripesikkert safirglass og en vannbestandighet på 100m. Uret har en skeletert skive som gir innsyn til det legendariske El Primero urverket, som var det første automatiske urverket med Chronograph. Kaliber El Primero 400 B er et Hi-Beat urverk som har en frekvens på 36 000 VpH(5hz) og har en gangreserve på minimum 50 timer. Uret leveres på en brun alligatorskinnreim med gummiunderlag og foldespenne.